Lendületes kutatók az MTA kutatóhálózat átalakításáról

Közlemény

A Lendületes csoportvezetők véleménynyilvánító szavazáson az alábbi álláspontot alakították ki.

A Lendület csoportvezetők közössége elfogadja, hogy az MTA az ITM-mel tárgyalásokat folytasson a kutatóhálózat átalakításáról, amit csak a következő sarokpontok teljesülése esetén tart elfogadhatónak:

1. Maradjon meg a kutatóhálózat szakmai önállósága

- Az intézethálózat, a kormány és az MTA mindhárman azonos számú képviselőt delegálnak a legfőbb döntéshozó Irányító Testületbe.

2. Maradjon meg a kutatóhálózat pénzügyi önállósága

- Alapfinanszírozásra és a kiválósági programok működésére több évre előre lefektetett garancia.

- Az MTA költségvetési fejezete alatt marad a kutatóhálózat, még ha szervezetileg ki is kerül a köztestület alól.

3. Maradjon egyben a kutatóhálózat

- Stratégiai döntésekhez (pl. intézetek megszüntetése, átalakítása) az IT minősített többségére, valamint az MTA és a kormány beleegyezésére is szükség van.

- Átmeneti intézkedés: moratórium. Az új irányítási struktúra felállásától 3 évig az új rendszer része lesz az összes MTA kutatóhely a jelenlegi állapotában és szervezeti rendszerében. Minden központ megkapja legalább a 2018. évi költségvetésének inflációval indexált összegét.

2019. március 21.

Összefoglaló

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium elindította a tudományos kutatás finanszírozásának és irányításának átalakítását, amely egy fokozatosan éleződő konfliktusra vezetett a magyar tudományos kutatás zászlóshajójával, a Magyar Tudományos Akadémiával. A kialakult helyzet a magyar tudományos kutatás jövőjét veszélyezteti, ezért a kutatóintézeti és egyetemi Lendület-kutatócsoportok vezetőinek többsége közös levélben fordult a miniszterelnökhöz, ami nyílt levélként a sajtóban is megjelent.

Álláspontunkat és javaslatainkat kifejtő tanulmány: Az MTA kutatóhálózatának tervezett átalakításáról