Lendületes kutatók az MTA kutatóhálózat átalakításáról

Előzmények

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium elindította a tudományos kutatás finanszírozásának és irányításának átalakítását, amely egy fokozatosan éleződő konfliktusra vezetett a magyar tudományos kutatás zászlóshajójával, a Magyar Tudományos Akadémiával. A kialakult helyzet a magyar tudományos kutatás jövőjét veszélyezteti, ezért a kutatóintézeti és egyetemi Lendület-kutatócsoportok vezetőinek többsége közös levélben fordult a miniszterelnökhöz, ami nyílt levélként a sajtóban is megjelent. A Lendületes csoportvezetők véleménynyilvánító szavazása alapján Szakács Gergely Lendület és ERC nyertes kutató az MTA Elnöksége felkérésének eleget téve részt vett az MTA és az ITM közötti egyeztetésekben, a szavazás során elfogadott sarokpontok alapján kidolgozott álláspont képviseletében.

2019. július 2-án az Országgyűlés elfogadta a Magyar Tudományos Akadémiát érintő törvényjavaslatot, amely figyelmen kívül hagyja a tudományos közösség túlnyomó többsége, köztük a Lendületes kutatók nagy többsége által is következetesen képviselt álláspontot és javaslatokat.

Minden, amit az MTA körüli helyzetről tudni érdemes

MTA Közgyűlés: a kutatóhálózat maradjon az Akadémiánál, új irányítási rendszerrel

Az Akadémiát támogató levelek és nyilatkozatok

Akadémiai Dolgozók Fóruma

A 2019. május 29-én kelt levél az MTA kutatóhálózat átalakításával foglalkozó, nyilvánosságra került törvénytervezetre reagál.

Az elfogadott határozatok szerint a kutatóhálózat az MTA-n belül marad, megújult irányítási struktúrával. A határozatok tartalma nagymértékben tükrözi a Lendületes közösség által kialakított álláspontot, amelyet a közgyűlés előtt az alábbi dokumentumban foglaltunk össze: